UlrzT8nHuNeii_7dPNTQOt7uImE8RsWp5HdrXowQl9g

Nuova Vita

De vaarbewijsspecialist van Waterland en Omstreken

Vaarbewijsplicht

Is een vaarbewijs verplicht?

Een Klein Vaarbewijs 1 of Vaarbewijs 2 is verplicht indien

  • uw boot sneller kan varen dan 20 km/uur of
  • uw boot een lengte heeft van meer dan 15 meter (tot 25 meter).

Dit betekent dat u ook een vaarbewijs nodig heeft indien u vaart met een kleine rubberboot met buitenboordmotor van bijvoorbeeld 8 PK of meer. Een dergelijke boot kan harder varen dan 20 km/uur.  

             

Boete bij geen vaarbewijs

Als u vaarbewijsplichtig bent maar geen vaarbewijs heeft loopt u risico op een boete van 550 euro als u door de waterpolitie  wordt aangehouden.

Er zijn ook vele niet vaarbewijsplichtige watersporters die geheel vrijwillig hun vaarbewijs halen. Immers ook op het water gelden diverse voorrangsregels en voorschriften.


Minimale leeftijd deelname vaarbewijs?

Ook jongeren beneden de 18 jaar kunnen deelnemen aan de vaarbewijsopleiding en het vaarbewijsexamen. Zij krijgen een vaarbewijscertificaat als ze slagen. 

Op het moment van het bereiken van de 18 jarige leeftijd wordt dit omgezet in het officiele vaarbewijspasje.

Varen zonder vaarbewijs

De bestuurder van een snelle boot die even denkt dat kan nog wel zonder vaarbewijs, riskeert een boete van maar liefst 550 euro.

 

Zaterdagcursus vaarbewijs 1
De laatste opleiding vaarbewijs 1 voor de zomer 2018: 14 en 28 april. Twee zaterdagen van 10.00 uur tot 14.00 uur  incl. lunch. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Vaart u met  een snelle boot op het Markermeer of het IJsselmeer dan is een Vaarbewijs 2 verplicht. Voor rivieren, kanalen en kleine meren is Vaarbewijs 1 voldoende.

Avondopleiding vaarbewijs 1
Op 7 maart 2018 starten wij weer met deze klassikale avondopleiding. Reserveer tijdig een plaats. Het is de laatste avondopleiding vaarbewijs 1 voor  het zomerseizoen 2018.

Meer info: zie  Vaarbewijs 1 avondopleiding