UlrzT8nHuNeii_7dPNTQOt7uImE8RsWp5HdrXowQl9g

Nuova Vita

De vaarbewijsspecialist van Waterland en Omstreken

Vaarbewijsplicht

 

Wanneer heeft u een vaarbewijs  nodig?

Een Klein Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 is verplicht indien

  • uw boot sneller kan varen dan 20 km/uur of
  • uw boot een lengte heeft van meer dan 15 meter (tot 25 meter).

Dit betekent dat u ook een vaarbewijs nodig heeft indien u vaart met een kleine rubberboot met buitenboordmotor van bijvoorbeeld 8 PK of meer. Een dergelijke boot kan harder varen dan 20 km/uur. Dat geldt natuurlijk ook voor een jetski.

Als u vaarbewijsplichtig bent maar geen vaarbewijs heeft loopt u risico op een boete van 550 euro als u door de waterpolitie  wordt aangehouden.

Er zijn ook vele niet vaarbewijsplichtige watersporters die geheel vrijwillig hun vaarbewijs halen. Immers ook op het water gelden diverse voorrangsregels en voorschriften. Het verhoogt de veiligheid en het plezier op het water als u met de regels vertrouwd bent.

Jongeren beneden de 18 jaar kunnen deelnemen aan het vaarbewijsexamen en krijgen een vaarbewijs certificaat als ze slagen. 

Op het moment van het bereiken van de 18 jarige leeftijd ontvangen zij het officiele vaarbewijs pasje. 

U heeft Vaarbewijs 1 nodig op de kleine binnenwateren zoals rivieren, kanalen, meren en plassen. Als u vaart op de Gouwzee is Vaarbewijs 1 voldoende.

Als u vaart op het ruimere water van het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eemsmonding of Westerschelde, is ook Vaarbewijs 2 nodig.

Door het behalen van het vaarbewijs beschikt u tevens over het internationale vaarbewijs ICC.


Kaart
Opbellen
E-mail
Info